O nama

1990. godine u Gajdobri nastaje “Lival” d.o.o., kao posledica zahteva i izraženih potreba zapadnoevropskih partnera za izradom alata i odlivaka obojenih metala livenih pod pritiskom. U saradnji i posredovanjem domaćih preduzetnika čije firme imaju sedište u Švedskoj, ostvarili smo uspešnu saradnju i dobre reference sa švedskim firmama poput PMW-Erikson-Brovek koja traje i danas.

Nakon decenijskog iskustva u radu sa livačkim alatima, kao neophodna potreba i činilac tehnološkog procesa 2010. godine u radnim prostorija porodice Kovač nastaje naša alatnica, u početku prvenstveno za potrebe brzih intervencija, pri eksploataciji i održavanju livačkih alata, kao činioca bez koga je rad livnice nemoguć i nezamisliv.

2010. godine nastaje “Forma” szr, kao samostalna-zanatska radnja, opremljena savremenim alatnim mašinama (CNC glodalicama, erozimatima, okruglim ravnim koordinatnim brusilicama, strugovima i ostalom neophodnom opremom i priborom), kako za izradu samih livačkih alata, tako i za mašinsku obradu odlivaka koji se liju na našim mašinama u sopstvenoj livnici.

Dvadesetpetogodišnje iskustvo, najpre u oblasti livenja, eksploataciji livačkih alata, njihovom održavanju i sledstvenom samom složenom procesu njihove konstrukcije i izrade, čini nas pouzdanim partnerom i tehnološkim liderom u oblasti izrade odlivaka i legura obojenih metala (ARSI-silomin) livenih pod pritiskom.

2012. godine usled recesije i smanjenja tražnje za industrijskim proizvodima u Srbiji, krećemo putem razvoja projekata sopstvenih proizvoda iz oblasti robe široke potrošnje, namenjene krajnjim kupcima (izrada okova za nameštaj i građevinsku stolariju). Bazirajući se na lidersku poziciju u livenju legura obojenih metala pod pritiskom, našim proizvodi su plod sopstvene kreacije pod dugogodišnim iskustvom naših konsultanata, dizajnera i konstruktora. Naši proizvodi su većinom metalni, odliveni u našoj livnici i dobijeni iz alanta izrađenih u sopstvenoj alatnici.

Ulaganje u mašine i opremu raznih tehnologija, podizanje na viši nivo procesa proizvodnje, stalni je imperativ koji nam daje mogućnost da od same ideje o proizvodu do njegove realizacije kao gotovog proizvoda u ruci potrošača, ne prođe mnogo vremena. Naš moto je da u današnje vreme ovakav put nije ni mao jednostavan, ali je ujedno i jedini put kojim male firme danas moraju ići, da bi se održale na tržištu preplavljen svakojakim proizvodima sa svih meridijana koji velikom brzinom osvajaju tržišta i zaokupljuju pažnju krajnjih kupaca.

Šta radimo?

 • Livenje aluminijuma pod pritiskom

  Livenje aluminijuma pod pritiskom vršimo na hladnokomornim horizontalnim mašinama Weingarten GDK 480 i STP DGK 320. Proces topljenja i održavanja rastopljenog aluminijuma vršimo u elektro otpornim pećima. Sipanje rastopljenog aluminijuma se vrši robotima koji su sastavni deo mašine, tako da je ceo ciklus proizvodnje odlivka automatizovan.

 • Livenje zamka pod pritiskom

  Livenje zamka pod pritiskom vršimo na toplo komornim mašinama Muller Weingarten GDW 125, Idra OL 63 i Frech DAW 20. Proces topljenja i održavanja rastopljenog zamka vršimo u elektrootpornim pećima. Ciklus proizvodnje odlivaka je potpuno automatizovan.

 • Izrada odlivaka

  Odlivci liveni pod pritiskom su homogene strukture bez hladnih zavara, poroznosti i mikroporoznosti, glatke površine pogodne za poliranje i dekorativno hromiranje. Mere i livačke tolerancije se kontrolišu na mernim mašinama. U dosadašnjem poslovanju izlivali smo preko 150 različitih vrsta odlivaka od aluminijuma i preko 300 odlivaka od zamka.

 • Proizvodnja alata

  U sopstvenoj, moderno opremljenoj alatnici spremni smo da u veoma kratkom roku izradimo (koristeći standardne elemente i kućišta) kvalitetne i precizne alate koji obezbeđuju visok kvalitet proizvoda u procesu serijske proizvodnje. Izrađujemo alate sa i bez toplih ulivnih sistema, sa složenim kinematskim elementima, za jednokomponentnim i dvokomponentnim brizganjem. Konstrukciju alata radimo samostalno, korišćenjem savremenih CAD software-a i primenom potpune parametrizacije što eventualne izmene čini trenutnim.

 • Proizvodnja rezervnih delova

  Forma szr kao zanatska radnja je renomirani proizvođač rezervnih delova za procesnu industriju. Proizvodni program sačinja širok spektar specijalnih alata, pribora i uređaja za prehrambenu, tekstilnu, drvnu, hemijsku i autoindustriju.